ESITYKSET KESÄLLÄ 2023

Ensi-ilta 28.7.2023 (LOPPUUNMYYTY)

29.7.2023 kello 18 (peruuntui sateen vuoksi)
4.8.2023 kello 18
5.8.2023 kello 18 (LOPPUUNMYYTY)


Esitys toteutettiin Helsingin kaupungin tuella. Esitys on tilattavissa.

TIEDUSTELE MEITÄ ESIINTYMÄÄN ALTA

RAKASTA HILJAA HELSINGIN KESÄTEATTERILLA KESÄLLÄ 2024 - 9-10.8.2024

Lipunmyynti aukeaa pian!Humoristinen musiikkinäytelmä vailla vertaa, sanovat!

Sanotaan myös, että tämä vuosikymmenten kolmiodraama suisti Leevi Madetojan ennenaikaiseen hautaansa. Ainakin se on yksi ikimuistoisimmista suomalaisen taiteilijaeliitin suhdesopista. Esityksen ovat luoneet musiikkiteatterinäytteljät Salla Markkanen ja Mia Kavasto. Nuket on tehnyt ja ohjausta antanut ohjaaja, nukkerakentaja Kimmo Tähtivirta.

Hilja Onerva Lehtinen eli 28.4.1882-1.3.1972

Helsingin Kesäteatterin kantaesitys, nyt kiertävä näytelmä Rakasta Hiljaa kunnioittaa L. Onervan tunnetun Hilja Onerva Lehtisen muistoa. L. Onervan syntymästä tuli vuonna 2022 kuluneeksi 140 vuotta. 

L. Onerva, Eino Leino ja Leevi Madetoja jättivät kaikki kolme jälkensä suomalaiseen kulttuurihistoriaan. Heidän kykynsä ja saavutuksensa ovat inspiroineet kirjailijoita, runoilijoita ja säveltäjiä sukupolvien ajan.

Onervan, Leinon ja Madetojan kolmiodraama näyttäytyi ulkopuolelle parhaiten taiteilijoiden omissa teoksissa ja keskinäisessä kirjeenvaihdossa. Onervan ja Leinon ystävyys ja rakkaus oli ikuista. Vaikka Onervan rakkaus Leinoon ei koskaan kuollut, hän avioitui ja eli Leevi Madetojan kanssa. 

Onerva suljettiin - voisi jopa sanoa, että vangittiin - 1940-luvulla Nikkilän psykiatriseen sairaalaan kuudeksi pitkäksi vuodeksi – eräiden kertomusten mukaan jotta Madetojan alkoholismi saataisiin parannettua "juomiskimmokkeen poistuttua". Madetojan kuoleman jälkeen Onerva vapautettiin "parantuneena". 

L. Onerva eli Leinon ja Madetojan jälkeen pitkän elämän ja työskenteli melkein elämänsä loppuun saakka kirjoittamisen parissa.

Helsingin kesäteatterin kantaesityksenä nähty kahden näyttelijän musiikkikomedia Rakasta Hiljaa myötäelää kepein ottein Onervan, Leinon ja Madetojan välistä kolmiota sen alkuaikoina. Näytelmään sävellettyjen kappaleiden lyriikat ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta peräisin Onervan ja Leinon kirjeistä ja runoista.


Kesän 2023 yleisöltä!

"Esityksenne oli paras tänä kesänä pääkaupunkiseudulla katsomistani neljästä kesäteatteriesityksestä. Olen suositellut sitä usealle ystävälleni:) Yhdistitte osuvasti tarinaan mm. tämän päivän musiikkia - kuten tuon syntisten pöydän. Kesälomalla haluaa nähdä juuir tämänkaltaisia hyvää mieltä tuovia esityksiä ja huumoria. Hyvä, hyvä! "

"Hämmästyttävän hieno esitys! Upeaa musiikkia, ammattitaitoista, taidokasta ja läpeensä viihdyttävää esiintymistä! Kaikessa ajatus ja näkemys ja kaikki teatterin keinot mukana. Olisipa teatteri aina tällaista. No nyt on! "

"Siis niin hauska! Nauroin koko tunnin ja välillä silmissä oli liikutuksen kyyneleitä! Musiikit soivat päässä vielä pitkään esityksen jälkeen!"

"Trooppinen yö on hyvä hetki antaa kiitosta perjantai-illan inspiroivalle esitykselle. Tuulentuiverruksessa ja osittain tihkusateessa tuli erinomaisesti ilmi näyttelijöiden improvisaatiokyvyt. Teatteri on parhaimmillaan juuri tätä, yhteys yleisön ja vaihtuvien roolihenkilöiden välillä oli saumatonta. Koko illan rakenne oli myös mainio, Leino ja Onerva + muut historialliset hahmot näyttäytyivät ihmisinä ja taiteilijoina, joihin oli mukava tutustua lennokkaiden tuokioiden myötä. Anelman ja Unelman roolit lisäsivät kiinnostusta hauskalla tavalla. Nerokas kokonaisuus, jonka näen jo valmiiksi kiertueella!"

"Itse aikoinaan historian tunneilla tylsistyneenä, mietin esitystä katsoessa, että olisipa silloin saanut näin eläväisesti näyteltynä tietoa. Olisi historian numero päättötodistuksessa ollut kuutosen sijasta täys kymppi! Nautin tarinoista sekä näyttelijäntyöstä!"

"Kiitos tosi kivasta ja hauskasta esityksestä, nautimme kovasti! Pienellä lavastemäärällä (ja esiintyjäkaartilla) saatiin hienosti tarina ja hahmot luotua."

"Olipa piristävä esitys! En juuri tiennyt ennakkoon L.Onervan, Eino Leinon ja Leevi Madetojan kolmiodraamasta, tässä esityksessä sitä käsiteltiin hauskasti ja oivaltavasti! Esityksen jälkeen teki mieli heti etsiä käsiin runoja ja elämäkertoja, jotta saisi tietää lisää! Etenkin Hilja eli L.Onerva alkoi kiinnostaa, siinäpä vasta nainen! Historiankirjoituksessa taas kerran turhan sivuutettu jännä nainen. Biisit olivat todella hienoja ja esitettiin tosi hyvin. Nuket olivat myös todella hienoja. Erityisbonus siitä, että kaatosade ei peruuttanut esitystä - sillä täsmälleen samalla hetkellä kun esitys alkoi, koko päivän jatkunut sade loppui eikä enää häirinnyt! Kansa vaatii lisäesityksiä!"

KIITOS YLEISÖPALAUTTEISTA!


Lavalla: Mia Kavasto ja Salla Markkanen

Käsikirjoitus ja sovitus: Mia Kavasto

Musiikit: Mia Kavasto ja Salla Markkanen

Nuket ja ohjaus: Kimmo Tähtivirta (TeM)

Juliste ja kuva: Teemu Kavasto

Äänten ajo ja assisteeraus: Iida Niemi

Kantaesitys/ Ensi-ilta: Pe 28.7.2023 klo 18.00

Kuva: Ingemar Raukola
Kuva: Ingemar Raukola

Salla Markkanen on helsinkiläinen säveltäjä, laulaja ja teatteriesiintyjä: näyttelijä, muusikko, koomikko ja improvisaattori.

Kuva: Teemu Kavasto
Kuva: Teemu Kavasto

Mia Kavasto on helsinkiläinen teatterin- ja lauluntekijä: käsikirjoittaja, ohjaaja ja teatterikoulun rehtori, joka ajoittain rääkkää itseänsä näyttelijäntyöllä.